Foto: z otevřených zdrojů
Houbová krémová polévka je dokonalou kombinací výhod, chuti a jednoduchosti.
Polévka je jídlo, které mnoho lidí podceňuje, považuje ho za „nudné“ nebo „nepovinné“. Moderní recepty však dokazují opak, první chody mohou být nejen zdravé, ale také překvapivě znamenité.
Jedním z takových příkladů je houbová krémová polévka, která v sobě spojuje jemnou strukturu, bohatou chuť a srdečnost. Tuto polévku snadno připravíte i ve všední den, skvěle se hodí k rodinné večeři, a když ji spojíte s aromatickým bůčkem, stane se z ní skutečná lahůdka, jak nám prozradila foodblogerka Valeriia Veligura.
Recept
Složení:
- Cibule 1 ks.
- Máslo 15 g
- Houby 250 g
- Brambory 250 g
- Sůl
- Černý pepř
- Provensálské bylinky (nebo jiné koření podle vaší chuti)
- Horká voda (nebo zeleninový či masový vývar) 250-350 ml
- Uzený bůček 150-200 g
- Smetanový sýr 100 g
- Smetana 100 ml
Příprava
- Cibuli nakrájejte nadrobno a 5 minut ji smažte na směsi másla a rostlinného oleje dozlatova. Přidejte houby a smažte je další 2-3 minuty.
- Cibuli a houby přendejte do hrnce, přidejte nakrájené brambory, koření, zalijte horkou vodou nebo vývarem. Vařte 10-12 minut, dokud brambory nezměknou.
- Nakrájejte je na kostičky a osmažte do křupava. Položte na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný tuk.
- K uvařené zelenině přidejte smetanový sýr a rozmixujte mixérem dohladka. Přilijte horkou smetanu, promíchejte, přiveďte k mírnému varu a ihned odstavte z plotny.
- Nechte 10 minut stát pod pokličkou. Podávejte s osmaženými plátky žampionů a plátky bůčku.
Tipy
- Pokud chcete lehčí verzi, použijte místo smetany mléko.
- Přidejte do polévky kapku lanýžového oleje a získáte restaurační chuť.
- Na ozdobu se hodí čerstvý kopr, petrželka nebo i pár kapek olivového oleje.
Houbová krémová polévka je dokonalou kombinací výhod, chuti a jednoduchosti. Lze ji podávat jako kompletní jídlo k večeři nebo jako první chod na slavnostní tabuli.