Na rozdíl od klasického kysaného zelí nevyžaduje toto zelí týdny čekání.
Chcete něco šťavnatého, vitamínového a křupavého, ale nemáte čas na složité recepty? Tento způsob přípravy nakládaného zelí s mrkví a sladkou paprikou je skutečným objevem. Vyjde z něj zářivá a chutná zelenina, která je hotová za pouhých 24 hodin a stane se dokonalou svačinkou nebo přílohou. Jak tuto svačinu připravit, nám poradí RBC-Ukrajina s odkazem na příspěvek kuchařky Jane Lubowitzové na Facebooku.
Na rozdíl od klasického kysaného zelí se na toto nemusí čekat týdny. Stačí 24 hodin – a na stole máte lákavý salát s dokonalou sladkokyselou chutí, který skvěle doplní jakýkoli masový nebo rybí pokrm.
Recept
Složení:
- Bílé zelí – 1 kg
- Mrkev (velká) – 1 ks.
- Paprika (červená) – 1 ks
Na marinádu:
- Voda – 500 ml
- Cukr – 5 polévkových lžic.
- Sůl – 1 polévková lžíce.
- Ocet 9% – 6 polévkových lžic
- Slunečnicový olej – 60 ml
Příprava:
- Zelí nakrájejte nadrobno. Mrkev nastrouhejte nahrubo a papriku nakrájejte na tenké plátky nebo půlkolečka.
- Zeleninu přendejte do velké mísy. Zelí a mrkev rukama lehce rozmačkejte, aby začaly pouštět šťávu. Přidejte papriky a jemně promíchejte.
- Zeleninovou směsí pevně naplňte čisté a suché sklenice.
- V hrnci smíchejte vodu, sůl, cukr a rostlinný olej. Postavte na oheň a za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile se marináda začne vařit, odstavte ji z plotny a přilijte ocet.
- Horkou marinádou rovnoměrně zalijte zeleninu ve sklenicích. Přiklopte víčky, nechte vychladnout při pokojové teplotě a poté uložte do chladničky.
- Již za 24 hodin je vaše dokonalé křupavé zelí hotové! V lednici vydrží čerstvé až dva týdny. Dobrou chuť!