Foto: z veřejných zdrojů
Bramborová kaše může být jedním z nejjednodušších a zároveň neuvěřitelných pokrmů.
Pečené brambory jsou dokonalým jídlem, pokud mluvíme o rychlosti přípravy a útulnosti, kterou vytvářejí. S tímto jednoduchým receptem je však můžete posunout na vyšší úroveň.
Díky takové rozmanitosti náplní se brambory v rondonu hodí pro každého, od fazolí a sýra po tuňáka s majonézou nebo dokonce chilli con carne. Není divu, že zůstávají klasikou pro večeři s rodinou i pro setkání s přáteli – jejich příprava je snadná. A díky „aristokratickým“ náplním Mary Berryové můžete ohromit kohokoli, píše Mirror.
Slavná šéfkuchařka se podělila o své recepty na pesto, slaninu a houby, zelenou cibuli a zakysanou smetanu a papriky a kozí sýr.
Ingredience na různé náplně:
S pestem:
- 3 lžíce bazalkového pesta
- 75 g nahrubo nastrouhaného parmazánu
Se slaninou a žampiony:
- 4 plátky slaniny, nakrájené na plátky
- 50 g žampionů nakrájených na plátky
- 75 g nastrouhaného čedaru
Se zelenou cibulkou a zakysanou smetanou:
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 4 zelená cibulová pírka, nasekaná
- 4 vydatné lžíce zakysané smetany
- paprika na posypání
S paprikou a kozím sýrem:
- 2 velké červené papriky rozkrojené napůl, zbavené semínek a opečené doměkka nebo 2 pečené papriky ze sklenice.
- 1 polévková lžíce měkkého kozího sýra
- 1 lžíce čerstvé bazalky, nasekané
Jak uvařit pečené brambory
Mary Berry doporučuje vzít velkou bramboru a péct ji asi hodinu v troubě při 200 °C s konvekcí. Když je dužina měkká, opatrně ji vyjměte lžící do mísy. Přidejte 2 lžíce mléka a kousek másla, pak vybranou náplň. Dochutíme solí a pepřem a směs vrátíme zpět do kůrky.
- Se slaninou a houbovou nádivkou: Slaninu osmahneme do křupava, přidáme houby a na prudkém ohni je několik minut smažíme.
- Se zelenou cibulkou a zakysanou smetanou: zelenou cibulku osmahneme na prudkém ohni do měkka, smícháme s bramborovou dužinou a zakysanou smetanou.
- S paprikami a kozím sýrem: Opečené papriky nakrájejte na proužky a smíchejte s bramborovou dužinou, kozím sýrem a bazalkou.
Brambory přendejte na plech. Povrch posypeme parmazánem (pro verzi s pestem) nebo čedarem (pro verzi se slaninou a houbami), případně lehce posypeme paprikou (pro verzi se zelenou cibulkou). Pokapejte olivovým olejem a vraťte do trouby na dalších 15 minut – dokud náplň nezhnědne a kůže nebude křupavá.
Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou a podáváme horké.