Foto: z veřejných zdrojů
Vyjmenované metody, které pomohou rychle očistit a připravit mořské plody k vaření.
Krevety se mohou stát skutečnou hvězdou stolu, ale jejich čištění je často zdlouhavé a časově náročné. Existují způsoby, jak mořské plody rychle očistit a připravit k vaření. Uvádí to web Serious eats.
Nůžková metoda
Krevety rozmrazte (pokud jsou mražené) a opláchněte je pod studenou vodou. Vezměte si ostré kuchyňské nůžky. Jednou rukou držte krevetu a nůžkami odstřihněte hlavu, pokud ji ještě má.
Přejeďte nůžkami po hřbetě krevety, těsně skrz krunýř. Nepřestřihujte maso, ale pouze krunýř, abyste se dostali ke střevům.
Koncem nůžek nebo párátkem vytáhněte podél hřbetu tmavou žílu (střevo). Krevety opláchněte pod studenou vodou.
Nakonec rozlomte krunýř a vyjměte ho z krevety.
Metoda pinzety
Jednou rukou držte krevety za ocas. Pomocí pinzety nebo prstů opatrně oddělte krunýř od těla, počínaje od hlavy k ocasu.
Pro urychlení můžete ocas ponechat na místě – při servírování vypadá hezky. Pinzetou uchopte okraj střeva v blízkosti hlavy. Jemně zatáhněte, střevo by mělo vyjít celé. Pokud se trhá, můžete provádět malé plynulé pohyby podél těla.
Po vyjmutí střeva krevety opláchněte pod studenou vodou, abyste se ujistili, že je odstraněn veškerý zbylý písek nebo střevo.
Trik s párátkem
Podržte krevetu v ruce a odstraňte hlavu, pokud je ještě na místě. Vezměte párátko a opatrně zvedněte skořápku zespodu (tam, kde je bříško). Zvedněte krunýř směrem nahoru a postupujte od hlavy k ocasu. Krevety mají často podél hřbetu černou „nit“ (střeva). Pod toto vlákno vložte párátko a opatrně ho vytáhněte.
Chcete-li rychleji vyčistit více krevet, pracujte metodou na běžícím pásu: nejprve ze všech odstraňte krunýř, pak vyjměte střeva a poté ocas. Takto to bude mnohem rychlejší.