Potraviny z mrazáku „prošlé“: jsou nebezpečné a jak dlouho je lze skutečně skladovat?

Zmrazení uchovává potraviny po delší dobu, protože zastavuje růst mikroorganismů.

Mohu jíst potraviny z mrazničky, které jsou již dávno prošlé? Tato otázka znepokojuje mnoho lidí. Na tuto otázku odpovídá RBC-Ukrajina s odkazem na lékařku a odbornici na výživu Danu Figur na Instagramu.

Kolik potravin lze skladovat v mrazáku

„Podle FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) můžete zmrazené potraviny uchovávat navždy. Neomezeně dlouho,“ prozradila.

Z hlediska bezpečnosti se tedy potraviny skladované při stabilní teplotě -18 °C nebo nižší nekazí, protože chlad zastavuje růst mikroorganismů, jako jsou bakterie a plísně.

„Existuje však důvod, proč byste nechtěli jíst například sto let starý cheeseburger, protože časem ztrácí na kvalitě v důsledku spálení mrazem,“ vysvětluje doktor Figur.

Spálení mrazem je stav, kdy dochází k dehydrataci zmražených potravin, což má za následek suché, barevné skvrny. Takové potraviny nejsou škodlivé, ale jejich struktura a chuť se zničí.

Jak dlouho skladovat potraviny, aby byly chutné?

Aby potraviny zůstaly nejen bezpečné, ale také čerstvé a chutné, radí odborníci dodržovat doporučené doby skladování pro různé kategorie potravin.

Doporučení pro skladování v mrazničce (pro zachování kvality):

  • Klobásy, slanina, párky: 1-2 měsíce.
  • Mleté maso, čerstvé telecí, vepřové, hovězí, jehněčí: 4-12 měsíců.
  • Zbytky z hotových jídel: až 6 měsíců, v závislosti na složení.

„Mrazení uchovává potraviny po dlouhou dobu, protože zastavuje růst mikroorganismů. Jakmile však potraviny rozmrazíte, tyto mikroby se opět aktivují. Proto je stále důležité potraviny důkladně tepelně upravovat,“ upozorňuje lékař.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Každodenní tipy pro každodenní život