Palačinky jako od babičky: zapomenuté tajemství, díky kterému jsou neuvěřitelně křehké

Mnoho hospodyněk si stěžuje, že palačinky jsou hutné a těžké, i když se přesně dodrží recept.

Tajemství babiččiných sypkých palačinek se skrývá v jedné jednoduché technice, na kterou se dnes často zapomíná. Jde o přidání vroucí vody v závěrečné fázi vaření těsta – právě díky ní jsou palačinky neuvěřitelně jemné a vzdušné.

Díky horké vodě se lepek v mouce stane pružným a těsto se nasytí párou.

Chcete-li připravit dokonalé palačinky, nejprve rozšlehejte vejce s cukrem a solí, pak přilijte teplé mléko a postupně přidávejte mouku. Když je těsto homogenní, přilije se za stálého míchání tence sklenice vroucí vody. Díky tomuto tajemství je těsto řidší a lehčí. Během smažení se objeví malé bublinky, díky nimž jsou palačinky pórovité a neuvěřitelně křehké.

Je důležité, aby se vařící voda přidávala na konci těsta, nikoliv na začátku – jinak bude vzdušnost méně výrazná.

Po přidání vody by se těsto mělo nechat 15-20 minut „odpočinout“ – během této doby lepek plně odhalí své vlastnosti.

Palačinky je lepší smažit na dobře rozpálené pánvi s tenkou vrstvou oleje. Opatrně je obracejte, aby si zachovaly jemnou strukturu.

Tento způsob je vhodný pro sladké i nesladké palačinky: jsou stejně chutné s marmeládou, zakysanou smetanou nebo masovou náplní.

Zapomenuté tajemství s vařící vodou navrací skutečnou chuť a strukturu právě těm palačinkám, které si pamatujeme z dětství.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Každodenní tipy pro každodenní život