I při dietě je prospěšné konzumovat ořechy denně.
Dlouhou dobu panoval názor, že ořechy při dietě není vhodné konzumovat, protože jsou příliš tučné a kalorické. Nový výzkum však tento názor zcela mění, píše Daily Mail.
Výsledky studie ukázaly, že když mladí lidé zkonzumovali 50 g vlašských ořechů k snídani, nejenže se cítili čipernější, ale také později ten den dosahovali lepších výsledků v testech paměti a reakcí. Také další studie, která se zabývala hubnutím, zjistila, že přidání vlašských ořechů při dodržování diety s omezeným množstvím kalorií nijak nenarušilo pokrok. Navíc v některých případech lidé, kteří konzumovali ořechy, zhubli více než ti, kteří ořechy nekonzumovali.
Publikace uvádí, že to není poprvé, co vědci zaznamenali přínos ořechů. Některé studie prokázaly souvislost mezi konzumací ořechů a snížením výskytu cukrovky, srdečních onemocnění, zlepšením plodnosti a mozkových funkcí.
Navzdory těmto důkazům se podle článku mnoho lidí ořechům vyhýbá, protože se obávají, že kalorie převáží jejich přínosy. Podle odborníků je však opak pravdou.
Pokud si každý den dáte hrst ořechů, získáte účinnou směs bílkovin, vlákniny a zdravých tuků, která vás nejen zasytí, ale také pomáhá dlouhodobě chránit vaše zdraví.
„Ořechy jsou mimořádně bohaté na živiny, ale tělo nevyužije každou kalorii v nich obsaženou. Proto nemají takový vliv na přibývání na váze jako jiné potraviny s vysokým obsahem tuku,“ říká odbornice na výživu Grace Kingswellová.
Když pomineme mýtus o hmotnosti, seznam výhod je impozantní.
„Ořechy jsou skvělým zdrojem vlákniny, vitaminu E, antioxidantů a minerálů, ale co je důležitější, ovlivňují hned několik tělesných systémů najednou,“ podělila se o své zkušenosti odbornice na výživu.
Vlašské ořechy jsou obzvláště bohaté na omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny a polyfenoly. A para ořechy jsou jedním z nejbohatších zdrojů selenu, klíčové živiny pro zdraví štítné žlázy.
Pokud jde o mandle, mají vysoký obsah vlákniny: 30 g výrobku obsahuje asi 4 g vlákniny, která pomáhá zlepšovat zdraví střev, imunitu a trávení.
Podle publikace se nyní prodávají také ořechová másla, která jsou zdravější náhradou arašídového másla. Mandlové nebo pistáciové máslo skutečně obsahuje bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky.