Foto: z otevřených zdrojů
Nakládané lilky jsou univerzálním pokrmem, který může být lehkou svačinkou i dobrým předkrmem na slavnostní hostinu.
Lilek je skutečným objevem pro ty, kteří mají rádi lehká zeleninová jídla s výraznou chutí. Lze z nich připravit mnoho chutných pochutin, ale zvláštní místo zaujímají marinované lilky.
Nakládané lilky se ukáží jako voňavé, křehké a skvěle se kombinují s masovými i rybími pokrmy a budou také skvělým doplňkem slavnostního stolu. Tajemství tohoto pokrmu spočívá v jeho jednoduchosti, protože k jeho přípravě nepotřebujete drahé ani exotické suroviny, jen obyčejné produkty, které jsou k dispozici téměř v každé kuchyni, o tom se vyprávělo na stránce Bude smachno jednou.
Recept
Složení:
- Lilek 5 ks
- Voda 200 ml
- Cukr 2 polévkové lžíce.
- Sůl 1 polévková lžíce
- Vinný ocet (může být jablečný nebo stolní) 50 ml
- Olej 2 polévkové lžíce.
- Vavřínový list 3 ks.
- Sladká paprika 8 hrášků
- Hřebíček 3 ks
- Česnek 3 stroužky
- Bylinky (petržel, kopr) 100 g
- Máslo
Příprava
- Zeleninu oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo pláty. Mírně osolte, abyste odstranili hořkost.
- Na rozehřáté pánvi s olejem opečte lilky z obou stran dozlatova. Položte je na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný tuk.
- V malém hrnci smíchejte vodu, ocet, cukr, sůl, koření (bobkový list, hřebíček, pepř) a 2 lžíce oleje. Přiveďte k varu a pak nechte marinádu vychladnout.
- Do hluboké mísy nebo sklenice dejte ve vrstvách opečené lilky, nasekaný česnek a bylinky.
- Všechna zelenina by měla být zcela pokryta tekutinou. Přikryjte víčkem a dejte do chladničky.
- Nejchutnější jsou lilky po 3-5 dnech marinování, kdy plně absorbují chuť koření. Mnoho lidí však neodolá a začne ochutnávat již druhý den, což je také skvělá varianta.
Tipy
- Pokud chcete dietnější variantu, můžete lilky nesmažit, ale upéct je v troubě a potřít trochou oleje.
- Pro pikantnější chuť přidejte několik plátků pálivé chilli papričky.
- Svačinu můžete skladovat v lednici až dva týdny.
Nakládané lilky jsou univerzálním pokrmem, který může být lehkou svačinkou i dobrým předkrmem na slavnostní hostinu. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a objevíte nový oblíbený způsob přípravy „modré“.