Nakládané lilky: rychlý recept na chutnou svačinu

Foto: z otevřených zdrojů

Nakládané lilky jsou univerzálním pokrmem, který může být lehkou svačinkou i dobrým předkrmem na slavnostní hostinu.

Lilek je skutečným objevem pro ty, kteří mají rádi lehká zeleninová jídla s výraznou chutí. Lze z nich připravit mnoho chutných pochutin, ale zvláštní místo zaujímají marinované lilky.

Nakládané lilky se ukáží jako voňavé, křehké a skvěle se kombinují s masovými i rybími pokrmy a budou také skvělým doplňkem slavnostního stolu. Tajemství tohoto pokrmu spočívá v jeho jednoduchosti, protože k jeho přípravě nepotřebujete drahé ani exotické suroviny, jen obyčejné produkty, které jsou k dispozici téměř v každé kuchyni, o tom se vyprávělo na stránce Bude smachno jednou.

Recept

Složení:

  • Lilek 5 ks
  • Voda 200 ml
  • Cukr 2 polévkové lžíce.
  • Sůl 1 polévková lžíce
  • Vinný ocet (může být jablečný nebo stolní) 50 ml
  • Olej 2 polévkové lžíce.
  • Vavřínový list 3 ks.
  • Sladká paprika 8 hrášků
  • Hřebíček 3 ks
  • Česnek 3 stroužky
  • Bylinky (petržel, kopr) 100 g
  • Máslo

Příprava

  1. Zeleninu oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo pláty. Mírně osolte, abyste odstranili hořkost.
  2. Na rozehřáté pánvi s olejem opečte lilky z obou stran dozlatova. Položte je na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný tuk.
  3. V malém hrnci smíchejte vodu, ocet, cukr, sůl, koření (bobkový list, hřebíček, pepř) a 2 lžíce oleje. Přiveďte k varu a pak nechte marinádu vychladnout.
  4. Do hluboké mísy nebo sklenice dejte ve vrstvách opečené lilky, nasekaný česnek a bylinky.
  5. Všechna zelenina by měla být zcela pokryta tekutinou. Přikryjte víčkem a dejte do chladničky.
  6. Nejchutnější jsou lilky po 3-5 dnech marinování, kdy plně absorbují chuť koření. Mnoho lidí však neodolá a začne ochutnávat již druhý den, což je také skvělá varianta.

Tipy

  • Pokud chcete dietnější variantu, můžete lilky nesmažit, ale upéct je v troubě a potřít trochou oleje.
  • Pro pikantnější chuť přidejte několik plátků pálivé chilli papričky.
  • Svačinu můžete skladovat v lednici až dva týdny.

Nakládané lilky jsou univerzálním pokrmem, který může být lehkou svačinkou i dobrým předkrmem na slavnostní hostinu. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a objevíte nový oblíbený způsob přípravy „modré“.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Každodenní tipy pro každodenní život