Foto: z otevřených zdrojů
Dýňová kaše se může vařit s přidáním rýže nebo prosa.
Podzim lze jednoznačně nazvat obdobím dýní. Nejoblíbenějším pokrmem, známým z dětství, je kaše. Je nejen chutná, ale také užitečná. Vždyť dýně je bohatá na vlákninu a draslík. TSN.ua připravil recept na dýňovou kaši od kuchaře Jevhena Klopotenka.
Kaši lze uvařit s přídavkem rýže nebo prosa. Srdcem tohoto pokrmu je rýže. Kuchař sice říká, že k vaření se hodí jakákoli, nicméně jsou zde určité nuance. Aby dýňová kaše byla homogenní a jemná, je lepší vzít kulatozrnnou rýži – má více škrobu. Pokud chcete, aby byla kaše drobivější, použijte dlouhozrnnou rýži.
Recept
Složení:
- 500 g oloupané dýně
- 200 ml vody
- 500 ml mléka
- 50 g másla
- 2 lžíce cukru
- 100 g rýže
Příprava
- Nejprve je třeba dýni oloupat ze slupky a odstranit jádro se semeny. Poté ji nakrájejte na velké kostky.
- Dýni vložte do hrnce a zalijte ji vodou. Vařte ji 30 minut a poté ji slijte.
- Uvařenou dýni rozmělněte nebo rozmixujte v mixéru dohladka. K pyré přidejte mléko a přiveďte k varu.
- Mezitím předehřejte troubu na 160 °C. Do pánve s dýní přidejte propláchnutou rýži, máslo a cukr.
- Pánev přikryjte pokličkou a vložte na 30 minut do trouby.