Foto: z otevřených zdrojů
Tento způsob uchová sýr čerstvý po dobu několika týdnů.
Sýr je produkt, který se používá v mnoha pokrmech. Vzhledem ke své struktuře však velmi snadno plesniví, pokud není správně skladován. Odborníci z allrecipes proto zjistili jeden ze způsobů, jak sýr uchránit před předčasným zkažením, informuje Express.
„V okamžiku, kdy je sýr nakrájen a vystaven působení vzduchu a vlhkosti, začíná proces kažení. Běžně lze otevřený kus sýra skladovat v lednici čtyři až osm týdnů (samozřejmě v závislosti na druhu). Díky této jednoduché technice však může stejný sýr zůstat čerstvý třikrát déle,“ tvrdí odborníci.
Mnoho lidí dává sýr do zipového sáčku a vrací ho do lednice, ale odborníci doporučují namísto toho namočit čistou papírovou utěrku do bílého octa a pak kolem ní kus sýra omotat.
„Poté jej můžete přendat do sáčku na zip (nebo vzduchotěsné nádoby) a uložit do zásuvky na sýr v lednici. Dále stačí čas od času zkontrolovat vlhkost papírové utěrky, a pokud je suchá, navlhčit ji octem. Pak se můžete těšit z čerstvého sýra bez plísní po mnoho týdnů,“ ujišťují nás.
Lidé se zároveň domnívají, že ocet může změnit chuť sýra, ale odborníci ujišťují, že tomu tak není.
„Ocet jednoduše zastaví růst bakterií na povrchu, takže si sýr můžete déle vychutnávat. Tajemství spočívá v bílém octu, který má díky vysoké koncentraci kyseliny octové neuvěřitelné antimikrobiální a protiplísňové vlastnosti. To znamená, že ho lze použít k výraznému zpomalení růstu mikroorganismů, které kazí potraviny,“ dodává allrecipes.
Tato metoda také pomáhá udržovat správnou vlhkost sýra.
„Použití utěrky navlhčené octem zajistí dostatečně vlhké prostředí, aby se sýr nevysušil, a kyselost octa zabrání tomu, aby se stal živnou půdou pro plísně,“ zdůraznili odborníci.
Odborníci však upozornili, že je důležité používat tuto metodu u určitých druhů sýrů. Dobře se osvědčuje například u parmezánu a zrajícího čedaru.
„Jak ale sýry měknou, ztrácí tento způsob skladování své kouzlo. Ocet sice může prodloužit čerstvost měkkých sýrů, jako je brie, camembert a mozzarella, ale pokud je utěrka příliš navlhčená octem, může způsobit, že se sýr rozmočí nebo změní strukturu. A u čerstvých sýrů může zcela zničit jejich chuť a strukturu, proto tuto techniku používejte pouze u tvrdých sýrů,“ doporučují odborníci.