Dýňová polévka v asijsko-indickém stylu: originální recept od šéfkuchaře

Tato polévka je nejen chutnou večeří, ale také péčí o zdraví.

Podzim je čas, kdy se královnou kuchyně stává dýně. Její jemná struktura, nasládlá chuť a bohatství vitamínů z ní činí ideální ingredienci do polévek, nákypů nebo dezertů.

Pokud však chcete vyzkoušet něco opravdu originálního, stojí za to věnovat pozornost receptu slavného šéfkuchaře Josefa Hadada – dýňová polévka na asijsko-indický způsob. Tento pokrm, který kombinuje podzimní zeleninu s pikantními orientálními chutěmi, vám dodá pocit útulnosti a zároveň vám dodá energii a vitamíny.

Tato polévka není jen jídlem, ale skutečným posilovačem imunity. Dýně je bohatá na beta-karoten a vitamin A, které podporují zrak a posilují imunitu. Zázvor a česnek jsou známé svými protizánětlivými účinky, zatímco citronová tráva a bazalka dodávají polévce lehký a svěží nádech. Kari dodává polévce bohatou chuť a příjemnou pikantnost, která zahřeje v chladných dnech.

Recept

Složení:

  • Dýně 500 g
  • Batát 2 ks.
  • Červená kari pasta 40 g
  • Česnek 4 stroužky
  • Šalotka (nebo obyčejná cibule) 4 ks.
  • Sójová omáčka 6 polévkových lžic. l.
  • Čerstvý zázvor 40 g
  • Citronová tráva 1 stonek
  • Bazalka 7-8 listů
  • Koriandr 6-7 listů
  • Olivový olej 4 polévkové lžíce.
  • Máslo 60 g
  • Voda nebo směs vody a kokosového mléka (50/50)
  • Limetková šťáva
  • Dýňová semínka
  • Sůl
  • Bílý pepř

Příprava

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte nakrájenou šalotku a česnek a na mírném ohni je poduste, dokud cibule nezprůsvitní.
  2. Přidejte na tenké plátky nakrájený zázvor a vařte dalších 4-5 minut. Vložte rozmačkanou a rozpůlenou citronovou trávu a promíchejte.
  3. Přidejte kari pastu, kostičky dýně a batátů, bazalku a lístky koriandru, osolte a opepřete. Vařte 10-12 minut, zelenina by měla začít karamelizovat a uvolňovat sladkou chuť.
  4. Přilijte sójovou omáčku, promíchejte a ještě několik minut poduste. Poté přilijte vodu nebo směs kokosového mléka tak, aby zeleninu pokryla do 2 cm. Vařte asi 45 minut do změknutí.
  5. Vyjměte citronovou trávu a polévku rozmixujte mixérem do krémova. Přidejte několik kapek limetkové šťávy a znovu rozšlehejte.
  6. Polévku podávejte horkou, ozdobte ji opraženými dýňovými semínky, kapkou olivového oleje a případně plátky kuřecího filé.

Tajemství šéfkuchaře

  • Pokud máte rádi krémovou chuť, zvolte verzi s kokosovým mlékem. Díky němu bude polévka jemnější a vydatnější.
  • Limetkovou šťávu je nejlepší přidat až na závěr, aby si zachovala svou svěžest a rozvoněla chuť.
  • Dýňová semínka můžete opéct na suché pánvi s kapkou sójové omáčky, pak získáte křupavou a aromatickou polevu.

Taková polévka je nejen chutnou večeří, ale také pečuje o vaše zdraví. Posiluje imunitní systém, podporuje tělo v chladném období a dodává pocit útulnosti, který na podzim tolik chybí. Navíc je to skvělý způsob, jak zpestřit známé pokrmy a překvapit rodinu novými kombinacemi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Každodenní tipy pro každodenní život