Tyto ořechy obsahují esenciální aminokyseliny, zdravé mono- a polynenasycené tuky, vlákninu a antioxidanty.
Pistácie jsou oblíbené po celém světě. A ne bezdůvodně: jejich příjemně sladká chuť z nich dělá ideální přísadu do různých pokrmů a pochutin. Jsou to také velmi výživné ořechy, píše Eatingwell.
„Pistácie jsou zdrojem kompletních bílkovin se všemi devíti esenciálními aminokyselinami, obsahují zdravé mono- a polynenasycené tuky, tyto ořechy jsou bohaté na vlákninu a antioxidanty,“ vysvětluje registrovaná dietoložka M. S. Taylor Berggrenová.
Upozorňuje, že pokud budete pistácie jíst denně, můžete si výrazně zlepšit zdravotní stav. Publikace jmenovala 5 přínosů těchto ořechů pro organismus.
1. Pistácie normalizují krevní tlak
Pistácie obsahují vápník a hořčík, které podporují zdravý krevní tlak. Jsou také přirozeným zdrojem draslíku, minerálu, který pomáhá působit proti účinkům sodíku, podporuje lepší funkci cév a normální hladinu krevního tlaku.
Tyto ořechy mají také zdraví prospěšné fytosteroly a antioxidanty, které příznivě působí na kardiovaskulární systém. Jak uvádí American Heart Association, konzumace pistácií má vliv na snížení systolického krevního tlaku (horní hranice krevního tlaku).
2. Pistácie mohou zlepšit zdraví očí
Zelené a fialové odstíny pistácií jsou způsobeny přítomností dvou karotenoidů, luteinu a zeaxanthinu. Ty hrají zásadní roli při ochraně našich očí. Lutein a zeaxantin, které se nacházejí v oční sítnici, totiž pomáhají filtrovat potenciálně škodlivé světlo a snižují tak riziko ztráty zraku v důsledku věkem podmíněné makulární degenerace a šedého zákalu. Vyplývá to z vědecké studie zveřejněné na internetových stránkách MDPI.
3. Pistácie pomáhají kontrolovat hmotnost
Na rozdíl od rozšířeného mýtu, že ořechy vedou k přibývání na váze, vědecké důkazy prokázaly, že konzumace pistácií není spojena se zvýšeným rizikem obezity. Studie, kterou v roce 2021 zveřejnilo online nakladatelství Cambridge University Press, ve skutečnosti zjistila, že pistácie hrají důležitou roli při regulaci hmotnosti díky svému jedinečnému nutričnímu profilu. Ukazuje se, že kombinace bílkovin a vlákniny v těchto oříšcích podporuje pocit sytosti, takže se můžete vyhnout přejídání.
Navíc lidé, kteří jedí pistácie, mají tendenci se zdravěji stravovat. Vědci zjistili, že konzumace přibližně 42 gramů pistácií denně po dobu čtyř měsíců byla spojena se zvýšením příjmu vlákniny a snížením konzumace sladkostí. Další zjištění ukázala, že ořechy, zejména pistácie, ke svačině přispěly ke snížení obvodu pasu u mladých žen ve srovnání se svačinami s vysokým obsahem sacharidů.
4. Pistácie pomáhají kontrolovat hladinu glukózy v krvi
Pokud máte cukrovku nebo před cukrovkou, pistácie jsou skvělou volbou. Jejich kombinace zdravých tuků, bílkovin a vlákniny pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi tím, že zpomaluje vstřebávání cukru.
5. Pistácie prospívají střevům
Konzumace pistácií může zlepšit zdraví vašich střev.
„Přehledová studie z roku 2023 uvádí, že každodenní konzumace pistácií zvyšuje počet určitých bakterií ve vašem mikrobiomu, které jsou známé svou schopností produkovat butyrát, esenciální typ mastné kyseliny, která funguje jako palivo pro buňky v tlustém střevě,“ říká Berggren.
Z toho lze vyvodit závěr, že pistácie mohou být součástí střevně zdravé stravy.
Může pistácie jíst každý
Pistácie jsou nebezpečné pro alergiky (pokud jste alergičtí na jiné ořechy, nemusíte pistácie snášet, proto se před jejich zařazením do jídelníčku poraďte s lékařem).
Také pro děti mladší 4 let mohou být nebezpečné jakékoli ořechy, upozornila M.S. Elizabeth Shaw, M.P.H., registrovaná odbornice na výživu v oboru nutriční vědy. Doporučuje, aby byl tento výrobek před vařením dítěti nasekán na pyré.
Také pokud se pistácie konzumují ve velkém množství, mohou kvůli vysokému obsahu vlákniny vést k zažívacím potížím. Také lidé s ledvinovými kameny nebo vysokou hladinou draslíku by se měli před zařazením pistácií do jídelníčku poradit s lékařem, protože ořechy obsahují šťavelany, které mohou přispívat k tvorbě kamenů.