Nebezpečí v kuchyni: lékař jmenuje tři věci, které mohou vést k vážným zdravotním problémům

Každodenní domácí potřeby, které se nacházejí téměř v každé domácnosti, mohou být nebezpečné pro naše zdraví.

Mnoho předmětů každodenní potřeby v naší domácnosti může skrývat zdravotní rizika. Přední harvardský lékař jmenoval tři předměty z vaší kuchyně, které byste měli okamžitě vyhodit.

Předměty každodenní potřeby, které se nacházejí téměř v každé domácnosti, mohou být nebezpečné pro naše zdraví. Přední lékař z Harvardu varuje před třemi potenciálně nebezpečnými předměty, které na vás číhají v kuchyni. Informuje o tom deník Daily Mail.

Harvardský gastroenterolog Saurabh Sethi jmenoval tři předměty z domácnosti, které byste měli co nejdříve vyhodit, protože by mohly být zdraví škodlivé.

Jako první na seznamu uvedl plastové prkénko na krájení, které se nachází téměř v každé domácnosti.

„Stopy po noži mohou v jídle zanechat drobné částečky plastu,“ zdůraznil gastroenterolog.

Poznamenal, že mikroplasty jsou dnes téměř všude: v potravinách, oblečení i předmětech denní potřeby. Plastové částice se do těla dostávají kontaktem nebo s potravinami, hromadí se a poškozují zdraví: narušují hormonální rovnováhu, zvyšují riziko onemocnění, způsobují suchou pokožku, záněty a přibývání na váze.

„Riziko se v průběhu let zvyšuje,“ uvedl doktor Sethi.

Jako lepší alternativu uvedl dřevěnou nebo bambusovou desku.

Dalším nebezpečným předmětem v kuchyni jsou pánve s nepřilnavým povrchem. Lékař radí, že poškrábané nebo poškozené pánve by se měly okamžitě vyhodit, protože jejich povrch obsahuje věčné chemikálie PFAS, které jsou spojovány s rakovinou.

Nejnebezpečnější z nich jsou PFOA a PFOS, syntetické látky, díky nimž je nádobí odolné vůči vodě a mastnotě. PFOA je klasifikován jako karcinogen skupiny 1 (způsobuje rakovinu u zvířat) a PFOS je karcinogen skupiny 2 (může způsobit).

Dalším nebezpečným předmětem, který lidé denně používají v kuchyni, jsou nepřilnavé pánve.

Lékař vyzývá k okamžitému vyřazení poškrábaných a oprýskaných pánví, protože jsou potaženy „věčnými chemikáliemi“ zvanými perfluorouhlíkové kyseliny (PFAS), které jsou spojovány s řadou onemocnění včetně rakoviny.

Místo nepřilnavých pánví Sethi doporučuje používat nádobí z nerezové oceli, litiny nebo keramiky.

Třetím nebezpečným předmětem jsou vonné svíčky.

Podle lékařky mnohé z nich obsahují ftaláty, které mohou narušovat hormony, a parafín, z něhož se při hoření mohou uvolňovat saze a těkavé organické látky.

Ftaláty jsou chemické látky, které se nejčastěji přidávají do plastů kvůli měkkosti. Najdeme je v potravinářských fóliích, vinylových podlahách, hygienických výrobcích (deodorantech, šamponech, pleťových vodách) atd. Tyto látky mohou vést k neplodnosti.

Jako alternativu k vonným svíčkám Sethi doporučuje používat sójové, kokosové nebo voskové svíčky bez vůně.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Každodenní tipy pro každodenní život