Lékař jmenoval nejlepší potraviny pro zrak. A není to mrkev

Nutriciolog jmenoval produkt, který je pro udržení zdraví očí mnohem účinnější.

Od dětství nám říkali, že mrkev nám pomáhá lépe vidět, a to i ve tmě. Nutricionista však uvedl výrobek, který je pro udržení zdraví očí mnohem účinnější. Co přesně bychom měli konzumovat pro ostrý zrak, prozrazuje Daily Mail.

Mýtus o mrkvi a očích

Mrkev je ve skutečnosti prospěšná: obsahuje hodně beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Tento vitamin je důležitý pro dobrý zrak a pomáhá předcházet nemocem souvisejícím s věkem, jako je například degenerace žluté skvrny.

Podle nové zprávy odbornice na výživu Emmy Derbyshire však existují jiné potraviny, které jsou pro oči mnohem prospěšnější.

„Ze stravy bohaté na potraviny pro zdraví očí může mít prospěch každý. To platí zejména pro lidi, kteří mají v rodině špatný zrak, pro ty, kteří tráví hodně času na slunci (UV paprsky poškozují oči) nebo kteří se dlouho dívají na obrazovky,“ uvádí lékařka.

Výrobek č. 1 pro zdraví očí

Místo mrkve doporučuje Dr. Derbyshire jíst každý týden dvě porce ryb, přičemž jedna z nich by měla být určitě tučná.

Právě tučné ryby obsahují obrovské množství omega-3 DHA (kyselina dokosahexaenová), esenciální mastné kyseliny potřebné pro ostrý zrak.

„Buněčné membrány sítnice obsahují obzvláště vysoké množství DHA. Tato kyselina je nezbytná pro zvlhčení očí. Její nedostatek se může projevit suchostí očí nebo dokonce suchou pokožkou,“ vysvětluje odbornice na výživu.

Jaké ryby si vybrat?

Seznam zdravých tučných ryb zahrnuje:

  • Makrela
  • Sardinky
  • Sleď obecný
  • Losos
  • Pstruh

Důležitá nuance týkající se tuňáka: steak z čerstvého tuňáka je považován za tučnou rybu, ale tuňák v konzervě nikoli. Při konzervování se výrazně sníží obsah prospěšných olejů, takže se nepovažuje za tučnou rybu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Každodenní tipy pro každodenní život