Genetika, problémy s vařením, nemoci a problémy se spánkem přispěly ke změnám v čase snídaně.
Správný začátek dne vám může nejen zlepšit náladu, ale také zvýšit produktivitu a metabolismus. Vyplatí se tedy vědět, kdy je pro vaše zdraví nejlepší snídat. Uvádí to web Verywell health.
Proč je čas snídaně důležitý
Studie publikovaná časopisem Communications Medicine zjistila, že u účastníků, kteří snídali později, se zvýšilo riziko předčasného úmrtí. Za každou hodinu, o kterou byla snídaně odložena, se riziko úmrtí zvýšilo o 8-11 %.
Ke změně času snídaně přispěla genetika, potíže s vařením, nemoci a problémy se spánkem.
Nejlepší je jíst do hodiny nebo dvou po probuzení, aby se přerušil noční hlad a dodaly se živiny na další den.
Jídlo do dvou hodin po probuzení pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a nastartovat metabolismus.
Studie v časopise Clocks cleep zjistila, že časná snídaně pomáhá zlepšit hladinu glukózy v krvi a zvyšuje odezvu glukagonu podobného peptidu-1 (GTP-1) po jídle. Tento hormon se přirozeně uvolňuje po jídle, aby reguloval chuť k jídlu, podporoval trávení a kontroloval hladinu glukózy v krvi.
Když snídáte každý den přibližně ve stejnou dobu, v podstatě tím svým vnitřním hodinám říkáte, že je čas vstávat.
Čemu se při snídani vyhnout
Koláče, koblihy, croissanty
Podle Clevelandské kliniky tyto potraviny často obsahují transmastné kyseliny a velké množství cukru, což může vést k vysoké hladině cukru v krvi a rychlému pocitu hladu. Také sladké cereálie mají vysoký obsah přidaného cukru a nízký obsah vlákniny, což vede ke zvýšení hladiny cukru v krvi a následně ke zvýšení hladiny cukru v krvi, což způsobuje únavu a pocit hladu.
Zpracované masné výrobky (slanina, klobásy, párky).
Tyto potraviny jsou bohaté na nasycené tuky, cholesterol a sodík, které mohou zvyšovat hladinu cholesterolu a riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Balené džusy
Často neobsahují vlákninu a mohou mít vysoký obsah cukru, což vede k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi bez pocitu sytosti.
Sladké jogurty s příchutěmi
Tyto výrobky mohou obsahovat velké množství přidaného cukru a umělých přísad, což snižuje jejich výživovou hodnotu.