Foto: z otevřených zdrojů
Upozorňujeme, že lidem s onemocněním trávicího ústrojí se často nedoporučuje jíst hodně hrušek.
Hrušky jsou bohaté na antioxidanty, jako je vitamin C, vlákninu a další rostlinné látky, které přispívají k celkovému zdraví. Napomáhají trávení, normalizují hladinu cholesterolu a snižují riziko cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění, píše Verywellhealth.
1. Zlepšení trávení
Hrušky obsahují 5,5 g vlákniny, což je 22 % doporučené denní dávky, kterou doporučují odborníci na zdraví.
Vláknina má zásadní význam pro zlepšení funkce střev a snížení hladiny „špatného“ cholesterolu. Pomáhají zvyšovat objem stolice a chrání před vznikem kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky.
2. Eliminace toxinů
Nutriční složení hrušek podporuje zdravou stolici, která pomáhá odstraňovat toxiny a proplachovat trávicí systém.
Vysoký obsah vody v hruškách a vysoké množství vlákniny a fruktózy působí na trávicí systém projímavě.
3. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Díky antioxidantům mohou hrušky snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Studie zjistila, že některé antioxidanty v hruškách mohou pomáhat snižovat zánět, snižovat ztuhlost srdeční tkáně.
Kdo si nemůže dát hrušky
Fruktóza však může u některých lidí způsobovat zažívací potíže. Zejména lidem s trávicími problémy se často doporučuje, aby nejedli hodně hrušek. V opačném případě se u nich mohou objevit příznaky, jako je bolest žaludku, plynatost a nadýmání.