Co dát do zavařovací sklenice, aby se zabránilo plísním

Naše prababičky znaly jednu tajnou přísadu.

V dobách, kdy ledničky ještě nebyly běžnou součástí každé domácnosti, bylo uchování marmelády až do jara považováno za skutečnou dovednost. Tehdy se zrodily malé triky, o které se naše prababičky štědře dělily a odhalovaly jednoduchá, ale nesmírně účinná tajemství.

Kdo by to byl řekl, že někdy stačí k uchování chuti léta jen jedno koření. Ne obvyklou vanilku nebo skořici, které dodávají jen a jen chuť, ale skutečný přírodní konzervant – hřebíček. Stejné koření s bohatou, lehce ostrou vůní, které obvykle používáme do kompotů nebo marinád.

Tajemství je jednoduché: na každý litr džemu dáme 2-3 hřebíčky – buď při vaření s bobulemi a cukrem, nebo už ve sklenici před zavíčkováním. Koření nejen chrání před zkažením, ale také dodává lehkou, hřejivou chuť, která navozuje pocit domácí pohody.

Sklenice by samozřejmě měly být sterilní a víčka vzduchotěsná. Ale i když se něco nepovede dokonale, hřebíček výrazně sníží riziko vzniku plísní.

Prověřeno časem – džem s hřebíčkem vydrží celou zimu a zůstane stejně svěží a voňavý jako v den stočení. A tento způsob se dobře hodí na jakékoli bobulovité ovoce: černý rybíz, maliny, třešně nebo meruňky.

Až budete příště dělat letní vývar, přidejte do něj několik hřebíčků. A budete překvapeni, jak dlouho vám vydrží chuť slunečných dnů. Koneckonců tajemství prababiček jsou někdy účinnější než moderní metody.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Každodenní tipy pro každodenní život