Cibule shnije až na jaře: jak správně skladovat zeleninu

Foto: z otevřených zdrojů

Sušení je nejdůležitějším krokem pro dobré skladování cibule.

Aby byla cibule dobře uskladněna a nehnila, je důležité dodržovat několik klíčových kroků: sušení, třídění a správné skladovací podmínky. Jak správně skladovat cibuli po sklizni, píše TSN.ua.

Důležitou fází pro dobré skladování cibule je sušení. Provádějte ho na suchém, dobře větraném místě. Například na půdě, ve skleníku nebo pod markýzou. Sušení by mělo probíhat 10-14 dní – dokud není krček tenký a zcela suchý. V opačném případě začne cibule během skladování hnít.

Po usušení byste měli lusky seříznout a ponechat krček o délce 3-5 cm. Měli byste také vybírat zdravé a celé plody. Poškozené uchovávejte odděleně, abyste je mohli použít jako první.

Optimální podmínky skladování

  • Teplota: +1…+5°C (ve sklepě, suterénu) nebo +18…+22°C (doma, ale bez teplotních výkyvů).
  • Vlhkost: nízká (60-70 %), protože nadměrná vlhkost způsobuje hnilobu.
  • Nádoby: sítě, proutěné koše, krabice s otvory, kapronové punčochy.

Neskladujte cibuli v těsných pytlích nebo plastových nádobách bez větrání. Zelenina potřebuje „dýchat“. Proto byste neměli cibuli rozprostírat v silné vrstvě – lepší je dát ji do několika krabic.

Cibuli neskladujte vedle sebe:

  1. bramborami – uvolňují vlhkost, která způsobuje kažení cibule.
  2. jablka – uvolňují etylen, který urychluje klíčení.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Každodenní tipy pro každodenní život