5 druhů ovoce ze supermarketů, které byste měli jíst alespoň jednou týdně

Foto: z veřejných zdrojů

5 běžných druhů ovoce ze supermarketů, které mohou mít ještě větší přínos pro zdraví

Pro zdravé tělo si nemusíte vybírat drahé exotické ovoce. Odborník na výživu a autor knihy Unprocess Your Life Rob Hobson vyjmenoval 5 běžných druhů ovoce ze supermarketů, které mohou mít ještě větší přínos pro zdraví. Jaké přesně tyto plody jsou, uvádí deník Daily Mail.

5 levných druhů ovoce, které jsou zdravější než superpotraviny

Jablka

Obyčejné jablko je skutečnou pokladnicí prospěšných látek.

  • Na co jsou jablka dobrá: Jsou bohatá na rozpustnou vlákninu pektin, která ve střevech vytváří gel a zpomaluje uvolňování cukru do krve. Studie University of Reading zjistila, že pouhá dvě jablka denně snižují hladinu „špatného“ cholesterolu téměř o 4 %.
  • Jak jíst: Nejlepší jsou celá a oloupaná jablka, protože obsahují největší podíl vlákniny a antioxidantů.

Borůvky

Všechny bobuloviny jsou prospěšné, ale borůvky patří mezi špičku.

  1. Co dělají: Obsahují antokyany, silné antioxidanty, které jim dodávají tmavě modrou barvu. Pomáhají uvolňovat cévy a zlepšují citlivost organismu na inzulín, což je prevence cukrovky 2. typu.
  2. Jak ho jíst: Čerstvý nebo mražený. Zmrazením se neničí jejich prospěšné vlastnosti. Přidejte do kaše nebo salátu.

Hrušky

Hrušky jsou svými vlastnostmi velmi podobné jablkům.

  • Čím jsou dobré: Jsou bohaté na rozpustnou vlákninu a rostlinné sloučeniny, které pomáhají předcházet prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi. Jsou skvělou volbou pro sladkou a zdravou svačinu.
  • Jak je jíst: Stejně jako jablka – syrové a oloupané, abyste získali co nejvíce vlákniny.

Granátová jablka

Semena granátového jablka a jeho šťáva obsahují jedinečné sloučeniny, které mají zajímavé vlastnosti.

  1. Co dělají: Spolupůsobí se škrobnatými potravinami (např. chlebem) a pomáhají snižovat prudký nárůst hladiny cukru v krvi po jídle.
  2. Jak je jíst: Nejlepší je konzumovat čerstvé obiloviny, protože obsahují vlákninu i antioxidanty. Šťávu pijte v malém množství a nejlépe s jídlem, ne na lačný žaludek.

Maliny

Maliny jsou mezi ovocem opravdovým šampionem v obsahu vlákniny.

  • Proč jsou pro vás dobré: Mají vysoký obsah vlákniny a relativně nízký obsah přírodního cukru. Studie prokázaly, že přidání malin do pokrmů bohatých na sacharidy vede ke snížení hladiny cukru a inzulinu po jídle.
  • Jak je jíst: Čerstvé nebo mražené. Skvěle se hodí k ovesným vločkám, jogurtu nebo chia semínkům a vytvoří tak vydatné a zdravé jídlo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Každodenní tipy pro každodenní život