Foto: z otevřených zdrojů
Čerstvý zázvor najdete téměř v každém obchodě s potravinami.
Chcete-li pěstovat zázvor doma, je nejlepší zasadit ho v lednu s použitím organického kořene a udržovat teplotu 20-30 stupňů Celsia.
Čerstvý zázvor seženete téměř v každém obchodě s potravinami. Málokdo však ví, že ho lze úspěšně pěstovat i doma. Přečtěte si, jak na to správně.
Pro výsadbu se vybírají čerstvé oddenky bez poškození a plísní. Nejlepší je, když mají větve viditelná očka, ze kterých budou vyrůstat výhony. Takto vybraný oddenek výrazně zvyšuje šanci na zdravý růst.
Mezi mnoho druhů patří: zázvor citronový, zázvor japonský, zázvor lékařský, zázvor žlutý a zázvor malajský.
Zázvor vyžaduje vysoké teploty, nejlépe kolem 22-25 stupňů Celsia. Je také třeba zajistit poměrně vysokou vlhkost vzduchu. K tomu slouží květináče umístěné na vaničkách s vlhkým keramzitem nebo zvlhčovač vzduchu. Je nutné zajistit, aby půda, ve které zázvor roste, byla neustále vlhká – nesnáší sucho.
Nejvhodnější dobou pro výsadbu je začátek ledna – samotné klíčení trvá často 6-8 týdnů.
Zázvorové oddenky lze vysazovat i brzy na jaře – v únoru nebo začátkem března – za předpokladu, že je květináč na světlém místě, v místnosti se stálou teplotou 22-24 stupňů.