Foto: z otevřených zdrojů
Určité snídaňové návyky pomohou dodat vašemu mozku energii a udržet ho v efektivní činnosti po celý den.
Ranní návyky mají přímý vliv na kognitivní funkce: koncentraci a schopnost rozhodování. Určité návyky během snídaně mohou pomoci posílit mozkové funkce a udržet výkonnost mozku po celý den. Uvádí to webová stránka Dobře jíst.
Pijte vodu před kávou
Podle časopisu BMC Medicine je hydratace pro funkci mozku zásadní. Nedostatečné pití vody může negativně ovlivnit rychlost zpracování informací, paměť a pozornost.
Ačkoli káva obsahuje vodu, vypití sklenice vody jako první může pomoci hydratovat organismus. Vyplatí se vypít sklenici vody před kávou nebo během ní a pak každou hodinu nebo dvě v průběhu dne.
Na webových stránkách kliniky Mauo se uvádí, že mírná konzumace kávy obvykle nevede k dehydrataci, ale kofein má diuretický účinek, zejména pokud je tělo již dehydratované. Proto voda před a po kávě pomáhá kompenzovat ztrátu tekutin.
Kombinujte bílkoviny se sacharidy
Studie publikovaná v časopise Geriatric Psychiatry and Neurology zjistila, že starší dospělí, kteří vynechali snídani pouze jednou nebo dvakrát týdně, měli větší pravděpodobnost, že budou dosahovat horších výsledků v testech kognitivních schopností, než ti, kteří snídali pravidelně.
Důležitá je kvalita a kombinace živin ve snídani. Bílkoviny pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi, pokud jsou konzumovány společně se sacharidy, a udržují stabilní energii a koncentraci.
Chcete-li ráno získat potřebné bílkoviny, zvažte tvaroh, jogurt, odstředěné mléko, sójové mléko, vejce, uzeného lososa nebo třeba tuňáka.
Jezte bobuloviny
Podle výsledků výzkumu v časopise Molecular Sciences jsou bobuloviny bohaté na vlákninu, minerály, vitaminy a polyfenoly, které pomáhají podporovat funkci mozku. Jejich krásné tmavě fialové, červené a modré barvy pocházejí z antokyanů. Předpokládá se, že tyto silné antioxidanty zlepšují paměť a kognitivní zdraví tím, že zvyšují průtok krve do mozku.
Přidejte je do ovesných vloček, koktejlů nebo řeckého jogurtu. Pokud není sezóna, zvolte mražené bobule, které jsou pro tělo i mozek stejně prospěšné.
Vejce
Národní zdravotní ústav USA uvádí, že vejce nejsou jen skvělým zdrojem bílkovin. Obsahují také další živiny, které zlepšují funkci mozku.
Protože si tělo nedokáže cholin vyrobit, musíte ho získávat z potravy nebo doplňků stravy. Jen jedno velké vejce poskytuje 27 % denní dávky.
Omezte přidaný cukr
Mozek potřebuje k snídani mnoho klíčových živin. Přestože mozek využívá jako primární palivo glukózu (jednoduchý cukr), je lepší získávat sacharidy z ovoce a celozrnných výrobků než z přidaného cukru.
Studie v časopise Nutritients zjistila souvislost mezi konzumací nadměrného množství přidaného cukru a špatnými kognitivními funkcemi. To zahrnuje od řešení problémů, přes jemnou motoriku až po rychlost zpracování informací.
Přidaný cukr se navíc rychle tráví, což může způsobit, že hladina cukru v krvi spíše stoupá a klesá, než aby poskytovala trvalou energii.