Foto: z otevřených zdrojů
Nejdůležitější je pravidelně zařazovat ryby do svého jídelníčku.
Ryby jsou považovány za jednu z nejzdravějších potravin. Abyste získali maximum živin a co nejméně zatížili organismus, je důležité znát optimální dobu konzumace ryb. Uvádí to web Verywell health.
Kdy jíst ryby
Podle Medline Plus může konzumace ryb na začátku dne zajistit rovnoměrné uvolňování energie a bílkovin, které vám pomohou cítit se sytí, což z nich činí vhodnou volbu pro oběd. Kombinace ryb s celozrnnými výrobky a zeleninou navíc může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi a udržovat koncentraci.
Zatímco konzumace ryb před spaním může podpořit regeneraci mozku a lepší spánek. Navíc jsou bílkoviny z ryb večer lépe stravitelné než červené maso.
Nejlepší doba pro zdraví srdce
American Heart Association informuje, že pro kardiovaskulární systém je důležitější důslednost než načasování. Proto konzumace alespoň dvou porcí tučných ryb týdně pomáhá snižovat triglyceridy a krevní tlak.
Nejdůležitější je tedy zařazovat ryby do svého jídelníčku pravidelně.
Kombinace ryb se srdci prospěšnými potravinami, jako je listová zelenina, ořechy, olivový olej nebo obiloviny bohaté na vlákninu, zvyšuje jejich ochranné účinky. Vyhněte se smažení, protože to může neutralizovat prospěšné účinky omega-3.
Kdy jíst ryby pro zlepšení funkce mozku
Omega-3 mastné kyseliny mají zásadní význam pro paměť, koncentraci a dlouhodobé zdraví mozku.
Časopis Journal of Nutrition uvádí, že vzhledem k tomu, že omega-3 mastné kyseliny pomáhají regulovat neurotransmitery a spánkové cykly, může být konzumace ryb k večeři obzvláště prospěšná pro obnovu kognitivních funkcí a lepší spánek. Kromě toho může konzumace ryb k obědu zvýšit koncentraci během celého dne.
Proč jsou omega-3 mastné kyseliny důležité
Hlavním zdrojem EPA a DHA jsou tučné ryby, jako je losos, makrela, sleď, sardinky a pstruh. Jedná se o esenciální omega-3 mastné kyseliny, které si tělo nedokáže samo vyrobit v dostatečném množství.
Omega-3 mohou:
- pomáhat snižovat zánět
- udržovat zdravou hladinu triglyceridů
- podporují funkci mozku a nervů
- pomáhají snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny
Národní zdravotní ústav USA uvádí, že dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin je spojen s lepším zdravím srdce, lepší hladinou cholesterolu a triglyceridů a ochranou před zhoršováním paměti v souvislosti s věkem.
Tipy, jak získat omega-3 z ryb
Zde se dozvíte, jak správně připravovat a jíst ryby:
- Jezte dvakrát týdně tučné ryby – losos, sardinky a pstruh poskytují nejvyšší množství EPA a DHA.
- velikost porce – jedna porce je přibližně 110 g (asi jako dlaň).
- vařte zdravě – pečení, grilování a vaření v páře zachovává živiny bez přidávání nezdravých tuků.