Co se stane, když budete často jíst dýni: 5 nečekaných změn v těle

Foto: z otevřených zdrojů

Denní konzumace této zeleniny může posílit váš imunitní systém, podpořit vaše srdce a dokonce zlepšit váš spánek.

Dýně je nejen symbolem podzimu, ale také skutečnou pokladnicí zdraví prospěšných látek. Každodenní konzumace této zeleniny může posílit imunitní systém, podpořit srdce a dokonce zlepšit spánek. Uvádí to web Verywell health.

Přínosy pro oči

MedlinePlus uvádí, že tělo přeměňuje dýňový betakaroten na vitamin A, živinu známou svými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi.

Tato živina chrání buňky před poškozením a může přispět ke snížení rizika vzniku očních onemocnění souvisejících s věkem, jako je makulární degenerace a šedý zákal.

Podpora imunitního systému

Dýňový betakaroten je silná živina, která pomáhá podporovat imunitní systém a další důležité funkce.

Časopis Nutrients uvádí, že vitaminy A, C a E obsažené v dýni mohou pomáhat chránit střevní sliznici, která následně pomáhá předcházet zárodkům a infekcím.

Ovoce a zelenina bohaté na vlákninu, jako je dýně, mohou mít pozitivní vliv na zdraví střev, a tím podporovat imunitní systém.

Zdraví srdce

Podle časopisu Advances in Nutrition je dýně bohatá na draslík, vápník a hořčík, takže může regulovat krevní tlak a předcházet srdečním onemocněním.

Tyto živiny jsou důležité, protože mají za cíl snižovat hladinu cukru v krvi a předcházet vysokému krevnímu tlaku.

Dýňové živiny mohou také pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, srdečního selhání, mrtvice a dalších zdravotních potíží.

Lepší trávení

Trávicí systém potřebuje vlákninu k pravidelnému vyprazdňování střev a udržování zdravé rovnováhy prospěšných bakterií.

Jeden šálek konzervované dýně obsahuje téměř třetinu doporučené denní dávky vlákniny. Také molekuly obsažené v dýňových slupkách mohou podporovat zdravé bakterie ve střevech.

Stav pokožky se zlepší

Podle výsledků výzkumu v časopise Nutrients jsou vitaminy C, E a A obsažené v dýni nezbytné pro celkové zdraví pokožky. Zejména vitamin A může pomoci chránit pokožku před poškozením sluncem a také zlepšit strukturu pokožky.

Vitaminy C a E jsou známé svými antioxidačními účinky v přípravcích pro péči o pleť.

Kdo by neměl jíst dýni

Většina zdravých dospělých si může dýni bez obav dopřát. Pokud ji však zkoušíte poprvé, je dobré si uvědomit následující skutečnosti:

  • Alergická reakce – u lidí s potravinovými alergiemi nebo citlivostí na některé potraviny se mohou po konzumaci dýně objevit gastrointestinální příznaky nebo vyrážka.
  • Trávení – protože dýně obsahuje velké množství vlákniny, může její konzumace ovlivnit trávicí systém a podpořit nadýmání.
  • vedlejší účinky léků – některé živiny z dýně mohou ovlivnit způsob, jakým tělo vstřebává nebo vylučuje některé léky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Každodenní tipy pro každodenní život