Foto: z otevřených zdrojů
Denní konzumace této zeleniny může posílit váš imunitní systém, podpořit vaše srdce a dokonce zlepšit váš spánek.
Dýně je nejen symbolem podzimu, ale také skutečnou pokladnicí zdraví prospěšných látek. Každodenní konzumace této zeleniny může posílit imunitní systém, podpořit srdce a dokonce zlepšit spánek. Uvádí to web Verywell health.
Přínosy pro oči
MedlinePlus uvádí, že tělo přeměňuje dýňový betakaroten na vitamin A, živinu známou svými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi.
Tato živina chrání buňky před poškozením a může přispět ke snížení rizika vzniku očních onemocnění souvisejících s věkem, jako je makulární degenerace a šedý zákal.
Podpora imunitního systému
Dýňový betakaroten je silná živina, která pomáhá podporovat imunitní systém a další důležité funkce.
Časopis Nutrients uvádí, že vitaminy A, C a E obsažené v dýni mohou pomáhat chránit střevní sliznici, která následně pomáhá předcházet zárodkům a infekcím.
Ovoce a zelenina bohaté na vlákninu, jako je dýně, mohou mít pozitivní vliv na zdraví střev, a tím podporovat imunitní systém.
Zdraví srdce
Podle časopisu Advances in Nutrition je dýně bohatá na draslík, vápník a hořčík, takže může regulovat krevní tlak a předcházet srdečním onemocněním.
Tyto živiny jsou důležité, protože mají za cíl snižovat hladinu cukru v krvi a předcházet vysokému krevnímu tlaku.
Dýňové živiny mohou také pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, srdečního selhání, mrtvice a dalších zdravotních potíží.
Lepší trávení
Trávicí systém potřebuje vlákninu k pravidelnému vyprazdňování střev a udržování zdravé rovnováhy prospěšných bakterií.
Jeden šálek konzervované dýně obsahuje téměř třetinu doporučené denní dávky vlákniny. Také molekuly obsažené v dýňových slupkách mohou podporovat zdravé bakterie ve střevech.
Stav pokožky se zlepší
Podle výsledků výzkumu v časopise Nutrients jsou vitaminy C, E a A obsažené v dýni nezbytné pro celkové zdraví pokožky. Zejména vitamin A může pomoci chránit pokožku před poškozením sluncem a také zlepšit strukturu pokožky.
Vitaminy C a E jsou známé svými antioxidačními účinky v přípravcích pro péči o pleť.
Kdo by neměl jíst dýni
Většina zdravých dospělých si může dýni bez obav dopřát. Pokud ji však zkoušíte poprvé, je dobré si uvědomit následující skutečnosti:
- Alergická reakce – u lidí s potravinovými alergiemi nebo citlivostí na některé potraviny se mohou po konzumaci dýně objevit gastrointestinální příznaky nebo vyrážka.
- Trávení – protože dýně obsahuje velké množství vlákniny, může její konzumace ovlivnit trávicí systém a podpořit nadýmání.
- vedlejší účinky léků – některé živiny z dýně mohou ovlivnit způsob, jakým tělo vstřebává nebo vylučuje některé léky.