Nikdy nekombinujte med s těmito 6 potravinami: zde je důvod proč

Foto: z veřejných zdrojů

Některé kombinace mohou být škodlivé pro trávení a zdraví.

Med je zdravý produkt, ale ne vždy je bezpečný v kombinaci s jinými potravinami. Některé kombinace mohou být škodlivé pro trávení a zdraví. Uvádí to webová stránka Verywell health.

Zahřívání medu

Časopis Antibiotics uvádí, že ačkoli je med běžným sladidlem do čaje a jiných horkých nápojů, teplota některých tekutin, jako je voda nebo mléko, může ovlivnit jeho prospěšné vlastnosti. Proces zahřívání může změnit složení medu a jeho nutriční hodnotu.

Zahřátí tekutiny obsahující med na teplotu 49 stupňů Celsia může narušit antioxidační a enzymatickou aktivitu a vést k uvolňování některých škodlivých látek.

Rozpuštěné máslo

Olej ghí je přepuštěné máslo, které se tradičně používá v kuchyni a může být další nepříznivou kombinací medu.

Studie publikovaná v časopise Toxicology Reports zjistila, že kombinace medu a ghí může být toxická, což vede k nežádoucím účinkům, jako např:

  • vypadávání vlasů
  • hubnutí
  • zánět kůže

Mléčné výrobky

Med a mléčné výrobky, jako je jogurt, tvaroh a mléko, jsou běžnou kombinací, ale mohou způsobit zažívací potíže.

Podle portálu MedlinePlus může med, protože je kyselý a obsahuje fruktózu, interagovat s bílkovinami obsaženými v mléčných výrobcích, což brání trávení a vede k nežádoucím účinkům, jako jsou např:

  1. zažívací potíže
  2. nadýmání břicha
  3. žaludeční potíže

Lidé s intolerancí laktózy nebo zažívacími poruchami by se měli této kombinaci vyhnout. Používejte raději mléko bez laktózy.

Zpracované potraviny

Na webových stránkách FDA se uvádí, že zpracované potraviny mají vysoký obsah nezdravých tuků, soli a cukru. Jejich kombinace s medem může vést k dalšímu přetížení cukrem.

Výsledkem bude zvýšená hladina cukru v krvi a chronická onemocnění. Proto je možná nejlepší vyhnout se přidávání sladkého medu do již sladkých zpracovaných potravin.

Potraviny s vysokým obsahem tuku

Protože tučná jídla, jako je smažené maso, tělo tráví déle, může smíchání medu s těmito potravinami trávení ještě více zpomalit. Podle MedlinePlus to může vést k:

  • nadýmání břicha
  • žaludeční potíže
  • přibývání na váze

Alkohol

Míchání sladkého medu s alkoholickými nápoji může vést ke kolísání hladiny cukru v krvi a k těžké kocovině následující den.

Časopis Current Research in Food Science uvádí, že fruktóza v medu může zvýšit dehydrataci, což může zhoršit nepříjemné příznaky po požití alkoholu, jako jsou bolesti hlavy.

S jakými potravinami se med nejlépe kombinuje

Existuje mnoho potravin, které lze bezpečně a nutričně vhodně kombinovat zejména s medem:

  1. citron – článek v časopise Horticulture Reasearch nás informuje, že citron může pomoci zklidnit bolest v krku a podpořit imunitní systém.
  2. zázvor – koření, které může podpořit trávení a zmírnit zánět.
  3. skořice – obsahuje antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
  4. ořechy – mohou být svačinkou bohatou na živiny se zdravými tuky, bílkovinami a přírodním cukrem.
  5. kurkuma – americký Národní institut zdraví uvádí, že kurkuma je koření s potenciálními protizánětlivými a trávicími účinky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Každodenní tipy pro každodenní život